Radionica o dan-unaprijed tržištu u PKCG – 6. april 2023.

Berza električne energije d.o.o. (BELEN) je predstavila novi segment tržišta električne energije pod nazivom dan-unaprijed tržište, koji će biti implementiran i pokrenut na osnovu najboljih praksi renomiranih evropskih kompanija EPEX SPOT i BSP Southpool. Radionica, koja je održana uživo u Privrednoj komori Crne Gore, uz mogućnost online prisustva, pružila je sveobuhvatne informacije o radu tržišta koje počinje sa radom 26. aprila i funkcionalnosti platforme brojnim zainteresovanim predstavnicima regionalnih elektroprivreda i trgovaca električnom energijom.

Tokom radionice, BELEN je prezentovao početne korake u osnivanju berze u Crnoj Gori, kao i njihova očekivanja za budućnost i dalji razvoj. Odrađena je demonstracija platforme EPEX SPOT-a koja će pružati servis za dan-unaprijed tržište i klirinške platforme BSP Southpool-a, koje će podržavati BELEN u ovom poduhvatu. Ove platforme su pokazale svoje funkcionalnosti zasnovane na najboljim praksama i standardima EU, prikazujući posvećenost BELEN-u u pružanju profesionalne i pouzdane usluge na najvišem nivou.

EPEX SPOT je evropska berza električne energije koja posluje na kratkoročnom tržištu električne energije u raznim evropskim zemljama. Osnovana je 2008. godine kao zajedničko preduzeće između francuske berze električne energije Powernext i nemačke energetske berze EEX. EPEX SPOT pokriva širok spektar evropskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku, Austriju, Švajcarsku, Belgiju, Holandiju, Mađarsku, Srbiju i Veliku Britaniju.

BSP SouthPool je regionalna berza električne energije koja posluje u zemljama Jugoistočne Evrope. Osnovana je 2008. godine kao zajedničko preduzeće između ELES-a, slovenačkog operatora prenosa električne energije, i EPEX SPOT-a, evropske berze električne energije.

Obje kompanije pružaju platformu za trgovinu električnom energijom na tržištima dan-unaprijed i unutardnevnom tržištu, omogućavajući učesnicima na tržištu da kupuju i prodaju električnu energiju za isporuku sljedećeg dana ili čak istog dana. Njihov zajednički cilj je da promovišu integraciju evropskih tržišta električne energije obezbjeđujući transparentne, efikasne i pouzdane signale cijena. Platforme su u potpunosti elektronske i dostupne širokom krugu učesnika na tržištu, uključujući proizvođače energije, trgovce električnom energijom i potrošače.

Kao jedan od osnovnih uslova za zatvaranje poglavlja 15 u energetici, ovo označava samo početak Crne Gore na putu uspostavljanja konkurentnog tržišta energije. Naredni koraci uključivaće povezivanje tržišta sa nekim od susjednih tržišta, uz mogućnost pokretanja dodatnih segmenata u budućnosti koji će uključivati unutardnevno tržište, OTC i fjučers platforme. Partnerstvo BELEN-a sa EPEX SPOT-om i BSP SouthPool-om nedvosmisleno će osigurati uspjeh i profesionalnost ovih nadolazećih inicijativa. Za sada je interesovanje za učestvovanje na berzanskom tržištu Crne Gore pokazalo 14 kompanija iz Crne Gore i regiona, sa najavama još desetak koje će postati učesnici u narednom periodu.

ME
Scroll to Top